T: 604 636 936

e.trzcinska@wcrb.pl

Wszyscy przedsiębiorcy przetwarzają dane osobowe i mają obowiązek opracowania i wdrożenia polityki bezpieczeństwa w firmie. Często jednak nie zdają sobie sprawy z tego, jakie wymagania prawne to za sobą pociąga, a kary za naruszenie przepisów mogą być bardzo dotkliwe. 

Zapraszamy mikro i małe firmy na szkolenie połączone z praktycznymi warsztatami w dostosowaniu i wypełnianiu dokumentacji zgodnie z RODO.  

Na szkoleniu wskażemy podstawowe obowiązki wynikające z ustawy o bezpieczeństwie danych osobowy, które dotyczą każdej firmy, niezależnie od statusu prawnego czy wielkości. Pokażemy:

Agenda szkolenia:

Część 1 ( Ogólna )

Podstawowe informacje o RODO (co to jest, kto podlega, kto powinien wdrożyć, kiedy stosujemy, jakie czynności podlegają, co to są dane osobowe, kto może przetwarzać dane osobowe);

Zbieranie danych osobowych (kiedy można przetwarzać, jak  wiele można zbierać, jak długo przechowywać, jakich informacji udzielać przy zbieraniu);

Organizacja przetwarzania danych osobowych (jak należy zabezpieczać, co się stanie z istniejąca dokumentacją danych osobowych, obowiązek zgłaszania naruszeń, jak zawrzeć umowę powierzenia i z kim);

Prawa jakie otrzymaliśmy od RODO (prawo do bycia zapomnianym oraz prawo do przenoszenia danych i inne – omówienie);

Kontrole i kary.

 

 Część 2  Jak prawidłowo i zgodnie z prawem wdrożyć w firmie RODO 

Uczestnicy otrzymają pełną informację na temat wymogów, które weszły w życie w maju 2018 r. – jak dostosować dokumentację firmy do wymogów europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (tzw. RODO) oraz polskiej ustawy o ochronie danych osobowych (tzw. NUODO).

 

Część 3 ( Praktyczna )

Podczas części praktycznej przedsiębiorcy napiszą obowiązki informacyjne zgodnie z art 13 RODO oraz nauczą się prowadzić rejestr czynności przetwarzania danych zgodnie z art 30 RODO

Prowadząca będzie odpowiadała na pytania Uczestników dotyczące wątpliwości co do dokumentacji własnej firmy.

W ramach szkolenia uczestnicy będą mogli skorzystać z bezpłatnych konsultacji telefonicznych z prowadzącą w terminie do 4 tygodni po szkoleniu. 

 

Termin: 08.11.2019 r. w godzinach 9:00- 15:00 

(w tym 45 min przerwa na lunch i 15 minutowa przerwa kawowa).  

Koszt uczestnictwa jednej osoby: 130 zł + 23 % VAT

( cena obejmuje napoje zimne i gorące, nie obejmuje lunchu).

Z powodu ograniczonej liczby miejsc o udziale w szkoleniu decyduje

kolejność zgłoszeń oraz wpłata zaliczki w wysokości 50 zł. 

Zgłoszenia prosimy kierować na adres e.trzcinska@wcrb.pll  lub telefonicznie pod nr. 604 636 936

 

Zajęcia poprowadzi:

Katarzyna Mróz – absolwentka wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie orz studiów podyplomowych „Bezpieczeństwo informacji w administracji i biznesie”. Certyfikowany audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji wg ISO/IEC 27001/2017. Na co dzień świadczy usługi w zakresie ochrony danych osobowych, począwszy od wdrożenia, szkolenia, aż po późniejsze utrzymanie i nadzór.